KONTAKT: Bielsko-Biała | tel.: +48 507 127 937 | e-mail: haccp.bielsko.pl@gmail.com


 

Dobre Praktyki GHP&GMP

        

Opracowanie systemu Dobrych Praktyk jest podstawową kwestią w systemach bezpieczeństwa żywności – baza dla systemu HACCP

 

 

Budowa i szczegóły Księgi Dobrych Praktyk GHP&GMP jest sprawą indywidualną zakładu i obejmują przede wszystkim poniższe obszary:

  • Otoczenie zakładu i jego stan sanitarno-higieniczny.
     
  • Budynki i ich stan sanitarno-higieniczny.
     
  • Linie produkcyjne i ich stan sanitarno-higieniczny.
     
  • Środki transportu i ich stan sanitarno-higieniczny.
     
  • Pomieszczenia socjalne oraz ich czystość i porządek tam panujący.
     
  • Funkcjonalność pomieszczeń produkcyjnych i socjalnych, ze szczególnym uwzględnieniem stref krzyżowania się dróg „czystych” i „brudnych”.
     
  • System wentylacji w zakładzie.
     
  • Maszyny i urządzenia oraz ich stan techniczny i sanitarny.
     
  • Jakość zdrowotna surowców, półproduktów i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
     
  • Znakowanie produktów gotowych.
     
  • Higiena personelu.
     
  • Procesy mycia i dezynfekcji – PLAN HIGIENY.
     
  • Zagospodarowanie odpadów i ścieków.
     
  • Zabezpieczenie przed szkodnikami DDD.
     
  • Ochrona przed odłamkami szkła, drewna, metalu.
     
  • Zaopatrzenie i badania wody.