
Opracowanie systemu Dobrych Praktyk jest podstawową kwestią w systemach bezpieczeństwa żywności – baza dla systemu HACCP
Budowa i szczegóły Księgi Dobrych Praktyk GHP&GMP jest sprawą indywidualną zakładu i obejmują przede wszystkim poniższe obszary:
-
Otoczenie zakładu i jego stan sanitarno-higieniczny.
-
Budynki i ich stan sanitarno-higieniczny.
-
Linie produkcyjne i ich stan sanitarno-higieniczny.
-
Środki transportu i ich stan sanitarno-higieniczny.
-
Pomieszczenia socjalne oraz ich czystość i porządek tam panujący.
-
Funkcjonalność pomieszczeń produkcyjnych i socjalnych, ze szczególnym uwzględnieniem stref krzyżowania się dróg „czystych” i „brudnych”.
-
System wentylacji w zakładzie.
-
Maszyny i urządzenia oraz ich stan techniczny i sanitarny.
-
Jakość zdrowotna surowców, półproduktów i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
-
Znakowanie produktów gotowych.
-
Higiena personelu.
-
Procesy mycia i dezynfekcji – PLAN HIGIENY.
-
Zagospodarowanie odpadów i ścieków.
-
Zabezpieczenie przed szkodnikami DDD.
-
Ochrona przed odłamkami szkła, drewna, metalu.
-
Zaopatrzenie i badania wody.